W polskich marketach coraz częściej pojawiają się piękne i kolorowe owoce, których wartości odżywcze nie są do końca poznane. Wielu zastanawia się, czy spożywanie tego rodzaju owoców jest zdrowe dla organizmu i w jakim stopniu owoce te przyczyniają się do wzbogacenia ludzkiego organizmu w składniki niezbędne do jego funkcjonowania. Owocami, na które należy zwrócić szczególną uwagę, są z pewnością: granat, mango, papaja, karambola, passiflora oraz persymona.
Granat
Granatowiec właściwy nazywany ogólnie granatem to roślina rosnąca przede wszystkim w Azji Środkowej, ale także w innych rejonach świata. Charakterystycznym elementem rośliny są jej owoce, które mają kulisty kształt i mnóstwo małych czerwonych pesteczek stanowiących nieocenione źródło wielu składników odżywczych. Z tego też względu egzotyczne granaty uznaje się za owoce o bardzo dużych właściwościach zdrowotnych. Do głównych właściwości odżywczych zawartych w granatach zalicza się przede wszystkim wysoką zawartość witamin: C, E, B5 oraz magnezu, fosforu oraz potasu.
Wartości granatów to także znajdujące się w owocach związki bioaktywne wykazujące w wielu przypadkach aktywność przeciwutleniaczy, co ma bardzo duże znaczeni w walce z chorobami nowotworowymi. Według badań przeprowadzonych na osobach spożywających regularnie te owoce mają one bardzo duży wpływ na pracę serca oraz układu krążenia. Dodatkową ich zaletą jest wspomaganie organizmu w zakresie obniżania poziomu cukru we krwi. Za ich podstawową zaletę uznaje się działanie przeciwnowotworowe oraz antybakteryjne.
Mango
Ojczyzną tego egzotycznego owocu są Indie, jednakże można go spotkać także w innych częściach świata. Jego popularność, także w Polsce, wynika przede wszystkim ze smaku soczystych owoców przynależących do typu pestkowca. Świeże owoce mango stanowią doskonałe źródło wielu różnych składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Na uwagę zasługuje tutaj znacząca ilość witaminy C, a także kwasu foliowego stanowiącego główne zapotrzebowanie kobiet w ciąży. Poza tym owoce mango zawierają w sobie spore ilości witaminy: A, B6 oraz E, a także są traktowane jako antyoksydanty, co ma duże znaczenie w walce z chorobami nowotworowymi.
Papaja
Owocem egzotycznym, na który należy zwrócić także uwagę, jest papaja inaczej melonowiec właściwy. Roślinę tę można spotkać w: Ameryce Południowej, Środkowej, a także na południu Ameryki Północnej. Owoce zachwycają nie tylko swoim smakowitym wyglądem, ale także wyśmienitym, słodkim i soczystym smakiem. Są bardzo cennym źródłem wielu wartości odżywczych, ponieważ zawierają w sobie duże dawki witaminy C oraz A, a także potas i kwas foliowy. Ponadto w owocach papai można odnaleźć antyoksydanty, które wykazują wiele działań leczniczych związanych z przeciwdziałaniem chorobom nowotworowym i stanom zapalnym. Regularne spożywanie owoców papai przyczynia się także do poprawy wyglądu skóry.
Karambola
Karambola (oskomian) nazywana inaczej gwieździstym owocem ze względu na swój kształt przypominający po przekrojeniu gwiazdkę pochodzi z Malezji oraz Indonezji, ale jej uprawy można spotkać także w Afryce, Azji, na Filipinach i w Indiach. Owoce te charakteryzują się żółtym lub żółto- zielonym kolorem i ze względu na swój ciekawy wygląd często służą jako dekoracja. Stanowią one także nieocenione źródło witaminy C, a także występujących w mniejszych ilościach innych witamin oraz minerałów. Duża zawartość witaminy C sprawia, że owoce te stanowią bardzo ważny składnik diety budujący odporność organizmu oraz chroniący go przed atakami różnego rodzaju wirusów. Innym pożytecznym działaniem karamboli jest walka z wolnymi rodnikami i wspomaganie organizmu w oczyszczaniu go z toksyn. Spożywając karambolę, należy pamiętać, że zawiera ona także bardzo duże ilości kwasu szczawiowego, co oznacza, że osoby chorujące na nerki powinny ograniczać spożywanie tego owocu.
Passiflora
Passiflora inaczej męczennica jadalna to kolejny bardzo zdrowy i odżywczy owoc egzotyczny pochodzący z Ameryki Południowej, skąd trafił także do innych krajów. W jego składzie znajduje się bardzo dużo witaminy C, a także beta- karotenu i polifenoli pozwalających na szybkie pozbycie się z organizmu wielu wolnych i niebezpiecznych dla niego wolnych rodników. Lekarze zalecają spożywanie passiflory ze względu na to, iż wykazuje ona działania wspierające pracę układu sercowo- naczyniowego. Dodatkowo stanowi także bardzo ważne źródło składników mających wpływ na zapobieganie nowotworom. Kolejną jego zaletą jest wspomaganie pracy jelit, co ma związek z dostarczaniem mu dużej porcji błonnika pokarmowego.
Persymona
Persymona inaczej kaki to bardzo pyszne, ale zarazem słodkie owoce, które rosną w: Chinach, Brazylii, Japonii czy Korei Południowej. Owoce tej rośliny inaczej nazywane jagodami stanowią nieocenione źródło wielu składników odżywczych, do których należy z pewnością zaliczyć: polifenole, błonnik, witaminę C oraz karotenoidy i składniki mineralne. Ze względu na wartość, jaką mają w sobie owoce, przypisuje się im znaczącą rolę w działaniach związanych z budowaniem odporności organizmu, a także wspomaganiem procesów trawiennych i przeciwdziałaniem nowotworom.