Najważniejsze korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia arbuza

Arbuz to pyszny i orzeźwiający owoc, który jest również dobry dla Twojego organizmu. Zawiera niewiele kalorii, ale jest bogaty w witaminę C, witaminę A i wiele zdrowych związków roślinnych.

Oto 9 najważniejszych korzyści zdrowotnych wynikających z jedzenia arbuza.

1.Pomaga nawadniać

Picie wody o najlepszy sposób na nawodnienie organizmu. Jednak spożywanie pokarmów o dużej zawartości wody może również pomóc. Co ciekawe, arbuz w 92% składa się z wody. Co więcej, duża zawartość wody jest jednym z powodów, dla których owoce i warzywa pomagają poczuć się sytym.

Połączenie wody i błonnika oznacza, że przyjmujesz dużą ilość pokarmu bez dużej ilości kalorii.

2.Zawiera składniki odżywcze i korzystne związki roślinne

Jeśli chodzi o owoce, arbuz jest jednym z najmniej kalorycznych – tylko 46 kalorii na filiżankę (154 gramy). To mniej niż nawet owoce o niskiej zawartości cukru, takie jak jagody. Jedna filiżanka (154 gramy) arbuza zawiera również wiele innych składników odżywczych , w tym te witaminy i minerały:

  • Witamina C: 21% referencyjnego dziennego spożycia (RDI)
  • Witamina A: 18% RDI
  • Potas: 5% RDI
  • Magnez: 4% RDI
  • Witaminy B1, B5 i B6: 3% RDI

Arbuz jest również bogaty w karotenoidy, w tym beta-karoten i likopen. Dodatkowo zawiera cytrulinę, ważny aminokwas.

3. Zawiera związki, które mogą pomóc w zapobieganiu rakowi

Naukowcy zbadali likopen i inne związki roślinne zawarte w arbuzie pod kątem ich działania przeciwnowotworowego .

Chociaż spożycie likopenu wiąże się z niższym ryzykiem niektórych rodzajów raka, wyniki badań są zróżnicowane. Jak dotąd wydaje się, że najsilniejszy związek istnieje między likopenem a rakiem układu pokarmowego. Wydaje się, że arbuz zmniejsza ryzyko raka poprzez obniżenie insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGF), białka biorącego udział w podziale komórek nowotworowych. Wysokie poziomy IGF są powiązane z rakiem.

4. Może poprawić zdrowie serca

Choroby serca są główną przyczyną zgonów na świecie. Czynniki związane ze stylem życia, w tym dieta , mogą zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru mózgu poprzez obniżenie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Kilka składników odżywczych zawartych w arbuzie ma określone korzyści dla zdrowia serca. Badania sugerują, że likopen może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienia krwi.

Według badań przeprowadzonych na otyłych kobietach po menopauzie i mężczyznach w Finlandii likopen może również zmniejszać sztywność i grubość ścian tętnic.

Arbuz zawiera również cytrulinę, aminokwas, który może zwiększać poziom tlenku azotu w organizmie. Tlenek azotu pomaga rozszerzyć naczynia krwionośne, co obniża ciśnienie krwi.

5. Może ograniczyć stan zapalny i stres oksydacyjny

Zapalenie jest głównym motorem wielu chorób przewlekłych. Arbuz może pomóc zmniejszyć stany zapalne i uszkodzenia oksydacyjne, ponieważ jest bogaty w przeciwzapalne przeciwutleniacze likopen i witaminę C.

W badaniu z 2015 roku szczury laboratoryjne były karmione proszkiem z arbuza w celu uzupełnienia niezdrowej diety. W porównaniu z grupą kontrolną rozwinęli niższy poziom białka C-reaktywnego markera zapalenia i mniejszy stres oksydacyjny.

We wcześniejszych badaniach ludziom podawano bogaty w likopen sok pomidorowy z dodatkiem witaminy C. Ogólnie rzecz biorąc, ich markery zapalenia spadły, a przeciwutleniacze wzrosły. Arbuz zawiera likopen i witaminę C.

Jako przeciwutleniacz likopen może również korzystnie wpływać na zdrowie mózgu. Na przykład może pomóc opóźnić wystąpienie i postęp choroby Alzheimera.

6. Pomaga w zapobieganiu zwyrodnieniu plamki żółtej

Może pomóc w zapobieganiu zwyrodnieniu plamki żółtejLikopen znajduje się w kilku częściach oka, gdzie pomaga chronić przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i stanami zapalnymi.

Może również zapobiegać zwyrodnieniu plamki związanemu z wiekiem. Jest to częsty problem ze wzrokiem, który może powodować ślepotę u osób starszych.

7. Może pomóc złagodzić ból mięśni

Cytrulina, aminokwas w arbuzie, może zmniejszać bolesność mięśni. Jest również dostępny jako suplement .Co ciekawe, wydaje się, że sok z arbuza zwiększa wchłanianie cytruliny.

8. Jest dobry dla skóry i włosów

Dwie witaminy zawarte w arbuzie – A i C – są ważne dla zdrowia skóry i włosów . Witamina C pomaga twojemu ciału wytwarzać kolagen, białko, które utrzymuje elastyczność skóry i mocne włosy.

Witamina A jest również ważna dla zdrowej skóry, ponieważ pomaga tworzyć i naprawiać komórki skóry. Bez wystarczającej ilości witaminy A Twoja skóra może wyglądać na suchą i łuszczącą się.

9.Może poprawić trawienie

Arbuz zawiera dużo wody i niewielką ilość błonnika – oba te składniki są ważne dla zdrowego trawienia.

Błonnik może zapewnić odpowiednią masę stolca, a woda pomaga w wydajnym ruchu w przewodzie pokarmowym.

Spożywanie bogatych w wodę i błonnik owoców i warzyw, w tym arbuza, może być bardzo pomocne w regulacji wypróżnień.

Podsumowanie

Arbuz to zaskakująco zdrowy owoc. Ma wysoką zawartość wody, a także dostarcza wielu innych ważnych składników odżywczych, w tym likopenu i witaminy C.

Dzięki tym składnikom odżywczym arbuz to nie tylko smaczny, niskokaloryczny przysmak – jest również bardzo dobry dla zdrowia.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here