W przypadku schorzeń przewlekłych / w okresie przyjmowania leków wprowadzenie zmian w diecie zawsze skonsultuj z lekarzem prowadzącym!
Niniejsze propozycje żywieniowe przygotowano z myślą o osobach cierpiących na schorzenia przewlekłe.
ZAKAZANE:
- Mleko krowie i wszystkie jego przetwory: masło, śmietana, sery, czekolada, margaryna z mlekiem, jogurty, itd.
- Jajka kurze i wszystkie produkty zawierające jajka: ciasta, ciasteczka, żywność panierowana, majonez, naleśniki
- Orzechy, świeże warzywa i świeże owoce (celuloza): orzechy włoskie, laskowe, muesli, kremy czekoladowe, dieta wysokowłóknikowa, chleb pełnoziarnisty, ziarna ( np. słonecznika), świeże owoce i warzywa, surowe sałatki owocowe i warzywne, suszone owoce
- Żywność zawierająca histaminę: sardynki, anchovies, puszkowane ryby, bekon, królik, wieprzowina
- • Alergeny dróg oddechowych: cebula, czosnek, por, musztarda, ketchup. Owoce cytrusowe, kiwi, jagody, jabłka.
DOZWOLONE:
- Substytuty mleka krowiego: mleko sojowe i sojowe produkty, mleko kozie i jego przetwory (w obydwu przypadkach zawsze 1:1 z wodą), margaryna wolna od mleka krowiego
- Substytuty jajek kurzych: jajka kacze, gęsie, indycze, przepiórcze
- Substytuty orzechów i żywności z celulozą: gotowane warzywa, gotowane lub pieczone owoce: np. pieczone lub grilowane banany, jabłka
- Żywność bez histaminy: gotowane lub grilowane ryby, mięso kurczaka, kaczki, gęsi, indyka, kozy; ziemniaki, ryż, polenta.
W trakcie diety:
- nie należy łączyć białka (np. kotlety, kurczaki, ryby, jaja, sery) z węglowodanami (ziemniaki, pieczywo, ryż, kasza)
- odstawiamy także cukier w każdej postaci: cukier, miód, dżemy, itd.
- graniczamy także ilość pożywienia z drożdżami: piwo, drożdżowe pieczywo, ser pleśniowy.