W przypadku schorzeń przewlekłych / w okresie przyjmowania leków wprowadzenie zmian w diecie, zawsze skonsultuj z lekarzem prowadzącym!
Dieta przeciwgrzybicza tworzy w organizmie środowisko, które nie sprzyja przerostowi nadmiernej flory grzybiczej w jelitach.
Produkty zabronione:
- CUKIER: (we wszystkich postaciach): miód, dżem, produkty dla diabetyków, czekolada, cukierki, ciasta, torty, słodkie pieczywo, drożdżowe bułki i ciasta, soki i napoje gazowane z cukrem, budynie itp.
- PRODUKTY Z BIAŁEJ MĄKI: białe pieczywo, tosty, makarony, naleśniki, niektóre wędliny, pierogi, również chleb z mąki mieszanej, zupy w proszku.
- DROŻDŻE i wszelkie produkty zawierające drożdże
- BIAŁY RYŻ
- ALKOHOL: także słodkie wina, piwo.
- SŁODKIE OWOCE:banany, winogrona, pomarańcze, mandarynki, brzoskwinie, morele, śliwki, gruszki, owoce suszone, kompoty.
- SERY PLEŚNIOWE I ŻÓŁTE, MAJONEZ, KETCHUP, PRODUKTY FERMENTOWANE (m. in. sos sojowy)
- SOKI W KARTONACH I BUTELKACH, PRZYPRAWY WIELOSKŁADNIKOWE
- WSZYSTKIE DANIA GOTOWE PRZYRZĄDZANE METODAMI PRZEMYSŁOWYMI
- ARTYKUŁY SPOŻYWCZE WYSOKOPRZETWORZONE, KONSERWY
Produkty dozwolone:
- ZIEMNIAKI
- KASZE, PŁATKI OWSIANE, KUKURYDZA (oprócz kasz pszennych)
- RYŻ CIEMNY NIEŁUSKANY
- PIECZYWO żytnie, orkiszowe na zakwasie, ryżowe
- RYBY, MIĘSO (z wyjątkiem wieprzowiny) – wędliny drobiowe lub wołowe, najlepiej pieczone w domu.
- JAJKA: jeśli nie są alergenem
- WARZYWA: dobrze żuć
- KWAŚNE OWOCE: jabłka, grejpfruty, kiwi
- OLIWA Z OLIWEK: tłoczona na zimno
- ZIARNA: dyni, słonecznika, siemię lniane
- NAPOJE: woda (niegazowana), herbata (najlepiej ziołowa, lub czarna słabo parzona), herbaty owocowe jednoskładnikowe, soki naturalne wyciskane z warzyw lub kwaśnych owoców.
- PRODUKTY MLECZNE: najlepiej jogurt naturalny z żywymi kulturami bakterii – dopuszcza się dopiero w drugiej fazie diety i tylko wtedy, gdy nie są alergenami. Wybierajmy raczej produkty z mleka koziego, owczego, a nie krowiego. Unikajmy mleka pasteryzowanego.
- PIECZYWO: chleb żytni na zakwasie, chleb chrupki, chleb chrupki żytni (również
z sezamem), wafle ryżowe. - MAKARONY RAZOWE