Produkty pszczele są wprowadzane do jadłospisu już od wieków. Nie ma w tym nic z przypadku. Są one bardzo cenne dla naszego zdrowia – zarówno dzieci, jak i dorosłych. Obok właściwości, które są pomocne między innymi w walce z różnego rodzaju patogenami, stanowią wsparcie np. w leczeniu ran, czy też obniżania ciśnienia tętniczego. To jednak nie koniec festiwalu korzyści, jakie niesie ze sobą wprowadzanie do diety pszczelich produktów. O jakich więc mowa? Sprawdź!
Propolis – jakie ma właściwości?
Propolis to pszczeli kit, z pomocą którego owady budują i uszczelniają gniazda w ulu. Aby go wyprodukować, zbierają substancję żywiczną z pączków roślin (głównie z drzew), aby następnie wymieszać ją z miodem, pyłkiem i nektarem. Tak przygotowaną przenoszą do ula. Propolis wykazuje właściwości dezynfekujące i antybakteryjne. Owady często więc wykorzystują go do dezynfekcji np. martwych stworzeń, które przedostały się na ich terytorium.
Warto wiedzieć, że historycy uznają propolis za pierwszy, a przynajmniej jeden z pierwszych “naturalnych leków”, który stosowali Słowianie. Mieszkańcy starożytnego Egiptu stosowali go do leczenia ran.
Dlaczego warto jest sięgać po propolis? Jest nazywany “naturalnym antybiotykiem”, więc można się po nim spodziewać właściwości antybakteryjnych. Skutecznie zwalcza drobnoustroje takie jak grzyby, wirusy i bakterie. Nic więc dziwnego, że tak chętnie jest wykorzystywany pomocnie w leczeniu m.in. anginy, przeziębienia i grypy. Przynosi ulgę w bólach gardła ograniczając stan zapalny, jak również wykazując działanie przeciwbólowe i przeciwobrzękowe.
W jego składzie nie brakuje substancji żywicznych, wosku pszczelego, cennych dla zdrowia flawonoidów, a ponadto polifenoli. Dodatkowo nie można przejść obojętnie obok cennych witamin, takich jak A, B1, B2, B6, a ponadto C, D i E. Nie sposób nie wspomnieć również o obecności wielu minerałów, wśród nich m.in. takich jak mangan, żelazo, krzem, cynk, chrom, glin czy też cyna. Sięganie po propolis, to sposób na poprawę funkcjonowania układu immunologicznego. Ponadto z jego pomocą można obniżyć poziom cholesterolu i obniżyć ciśnienie tętnicze. Warto również sięgać po niego w trakcie nauki – wspiera koncentrację i zdolność zapamiętywania.
Na co pomaga pyłek pszczeli?
Pyłek pszczeli powstaje z pyłku kwiatowego (męskich komórek rozrodczych roślin) przenoszonego przez pszczoły. Te dodają do niego ślinę i miód, a następnie umieszczają go w komórkach plastra. Na koniec zabezpieczają woskiem. Pyłek ulega fermentacji, aby stać się następnie źródłem wielu cennych dla naszego organizmu składników odżywczych.
Stosowanie pyłku pszczelego, to cenne wsparcie dla zdrowia ponieważ wykazuje on właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, antybakteryjne i antyoksydacyjne. Jest on cennym źródłem białka, jak również witamin z grupy B, a ponadto C i E. Zawiera w swoim składzie żelazo, magnez, wapń, sód, potas i kwas foliowy. Jest źródłem flawonoidów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów endo- i enzogennych. Trzeba wiedzieć, że niektóre muszą być spożywane wraz z posiłkami. Powód? Organizm nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie.
Wprowadzenie pyłku pszczelego do diety to znakomity sposób na wzmocnienie układu odpornościowego. Można sięgać po niego zarówno zapobiegawczo, jak i w przebiegu infekcji.
Miód z propolisem
Kolejnym wyrobem pochodzącym prosto od pszczół jest miód z propolisem wzbogaconym o dodatek pyłku. Można go znaleźć u sprawdzonych producentów. Megamiód, bo o nim mowa, to istotny składnik codziennej diety, po który powinni sięgać przede wszystkim seniorzy. Jest to również ważny kompan kobiet w trakcie menopauzy, a ponadto osób stawiających na aktywność fizyczną. Stanowi również nieocenione wsparcie dla tych, którzy szukają alternatywy dla cukru, bądź są w trakcie rekonwalescencji. To również skuteczny sposób na wzmocnienie organizmu. Dlaczego?
Dobrej klasy produkt to połączenie miodu rzepakowego, pyłku i propolisu. To trio stanowi istną bombę witamin i minerałów. Biorąc pod lupę miód, możemy liczyć na jego właściwości przeciwutleniające. Zwalcza wolne rodniki, więc idealnie sprawdza się m.in. w walce z kaszlem, bólem gardła czy też przy problemach z trawieniem. Warto wiedzieć, że wykazuje on również właściwości antybakteryjne. Ponadto jest cennym kompanem dla serca. Wzmacnia również pamięć i koncentrację. Wszystko za sprawą witamin, minerałów (w tym takich jak cynk, potas i mangan), aminokwasów, enzymów i prebiotyków. O właściwościach pyłku i propolisu pisaliśmy już powyżej. Takie trio, to nieoceniony wspomagacz organizmu zarówno dzieci, jak i dorosłych. Należy jednak uważać z jego dawkowaniem – nie zaleca się podawania miodu niemowlętom i dzieciom, które nie ukończyły jeszcze pierwszego roku życia.
Jak spożywać miód z propolisem? Można po niego sięgać zarówno w wersji solo, jak i na przykład w napojach. Wystarczy dodać go do wody lub herbaty (ok. 42°C). Świetnie nadaje się także do smoothies. A może miód z propolisem do sałatek? To znakomity sposób na podkręcenie ich smaku. Możemy dodać go do dressingu i przepis na kulinarny sukces murowany. To jednak nie koniec jego możliwości. Megamiód poleca się również do deserów i mięs.