Rolą układu odpornościowego w naszym organizmie jest zwalczanie infekcji oraz innych zagrożeń naszego zdrowia. Reakcja alergiczna na żywność występuje w momencie kontaktu z alergenem zawartym w żywności. Nasz układ odpornościowy identyfikuje to jako zagrożenie i poprzez alergię wywołuje reakcję ochronną. Alergie są dosyć często spotykane jednak nie można powiedzieć, że w 100% dziecko odziedziczy alergię pokarmową po rodzicach. Mogą zdarzyć się sytuacje, że jedno z dzieci ma alergię na konkretne produkty a jego rodzeństwo tej alergii nie ma.
Objawy alergii pokarmowej mogą być bardzo różne. Począwszy od objawów bardzo łagodnych aż do stanu ciężkiego. Warto jest wiedzieć, że pierwsza reakcja nie oznacza że wszystkie inne będą takie same. Znane są przypadki, że raz alergia była łagodna a innym razem ten sam alergen powodował poważne objawy alergii.
Najcięższa formą reakcji alergicznej jest anafilaksja. Jest to reakcja, która zagraża życiu człowieka. Powoduje ona gwałtowny spadek ciśnienia krwi oraz utrudnia oddychanie. Może ona również znacząco wpłynąć na tętno. Wstrząs anafilaktyczny może pojawić się w ciągu kilku minut od zażycia alergenu, który wywołał reakcją alergiczną. Może to być śmiertelne zagrożenie i należy jak najszybciej podać adrenalinę.
Większość objawów związanych ze spożyciem alergenu objawia się w ciągu 2 godzin od jedzenia. Bardzo często jest to dosłownie kilka minut. Znane są przypadki, że alergia jest opóźniona nawet do 6 godzin, ale są to bardzo rzadkie sytuację. Przeważnie taka opóźniona reakcja zachodzi u dzieci.
Co powoduje alergię
Osoby które borykają się z alergią na określone pokarmy mogą również mieć alergina pokrewną żywność. Przykładowo osoba która ma uczulenie na jeden rodzaj orzecha również może w ten sam sposób zareagować na inne orzechy. Podobnie jest w sytuacji kiedy ktoś ma uczulenie na krewetki i może alergicznie zareagować na kraba lub homara. Warto wiedzieć, że osoby uczulone na orzeszki ziemne, które tak naprawdę są roślinami strączkowymi mogą mieć alergię na przykład na fasolę.
Poznanie takiej wiedzy i nauka czego powinniśmy unikać znacznie poprawi nasz komfort życia.
Diagnozowanie alergii pokarmowych
Zazwyczaj alergia pokarmowa powoduje jakieś reakcję za każdym razem, kiedy pożyjemy jedzenie będące alergenem. Objawy mogą być bardzo różne u poszczególnych osób i pomimo uczulenia na ten sam alergen, każdy może reagować w sposób indywidualny. Reakcja alergiczna na pokarm może wpływać zarówno na skórę, drogi oddechowe jak i przewód pokarmowy czy też układ sercowo-naczyniowy. Nie jesteśmy w stanie przewidzieć jak ciężka może być kolejna reakcja po spożyciu alergenu. Z tego powodu każdy pacjent cierpiący na alergię powinien być dokładnie poinformowany o ryzyku wstrząsu anafilaktycznego, który potencjalnie jest zagrożeniem śmiertelnym.
Alergie pokarmowe mogą występować w każdym wieku, zdecydowana Jednak większość pojawia się we wczesnym dzieciństwie. Jeżeli podejrzewasz u siebie lub u swojego dziecka alergię pokarmową, to skontaktuj się z alergologiem, który przeprowadzi wywiad zarówno rodzinny jak i medyczny oraz zdecyduje Jakie testy wykonać. Po zebraniu takich informacji ustal i on 3 alergia istnieje czy też nie.
Podczas ustalania diagnozy lekarz zada wiele pytań oto co jedliśmy, czy też Jak długo po jedzeniu pojawiły się objawy. Lekarz może zlecić testy skórne lub badanie krwi.
Testy na alergię
Często wykonywane testem jest test skórny, który daje wynik po około 20 minutach. Płyn który zawiera niewielką ilość alergenu pokarmowego umieszcza się na skórze na ramieniu lub na plecach. Skóra jest na kuwana małą sterylność sondą i to umożliwia przeniknięcie alergenu pod skórą. Test ten nie jest bolesny jednak może być dosyć niewygodny ponieważ w miejscu jeżeli zajdzie reakcja alergiczna powstanie pęcherzyk. Oprócz podania płynu z alergenem również wykonuje się podanie płynu Placebo. Drugim sposobem jest test krwi. Metoda ta jednak nie jest tak dokładna a dodatkowo czas oczekiwania wynosi kilka dni.
Podczas wykonywania testu istnieje możliwość że wystąpi ciężka reakcja na podane doustnie alergeny pokarmowe. Dlatego takie badania metodą prowokacji powinien wykonywać tylko i wyłącznie doświadczony alergolog, który ma pod ręką odpowiedni sprzęt ratunkowy.
Leczenie alergii
Podstawowym sposobem radzenia sobie z alergią pokarmową jest unikanie pokarmów, które powodują u nas problem alergii. Zanim coś zjemy powinniśmy dokładnie sprawdzić etykietkę i zobaczyć jaki jest skład poszczególnych produktów spożywczych. Dzięki temu będziemy mogli unikać tego co wywołuje u nas reakcja alergiczne.
Często Na etykietach znajdziemy informacje nawet o tym, że coś zawiera śladowe ilości alergenów. Jest to bardzo ważne ponieważ niektóre osoby bardzo mocno przechodzą kontakt z alergenem. Oczywiście należy mieć świadomość, że unikanie alergenów wcale nie jest takie proste i pomimo tego, że będziemy czytać dokładnie etykiety to wcześniej czy później może się zdarzyć sytuacja, że jednak zjemy artykuły zawierające alergen. Warto jest być w takiej sytuacji przygotowanym i wiedzieć co powinniśmy zrobić.