Alergia w wielu przypadkach nie jest niczym przyjemnym. Jeżeli ktoś jest szczęściarzem, to może u niego przebiegać praktycznie bezobjawowo, ale są i tacy u których objawy alergii są poważniejsze jak zmiany skórne czy też obrzęki. Alergię mogą wywoływać różne warzywa i zdecydowanie nie powinniśmy objawów alergii ignorować. Zdecydowanie należy się tym zająć. Alergia często również powoduje łzawienie oczu czy też katar, osłabienie i kichanie to też typowe objawy alergii wiosennej. Tyle, że wcale tak być nie musi, że czynnikiem powodującym alergię są pyłki a konkretne warzywa lub owoce.
Alergie na warzywa często mają dość łagodny przebieg, nawet niezauważany, że mamy z czymś problem. Ciekawe jest to, że wielokrotnie może się tak zdarzyć, że nawet nie będziemy wiedzieć o tym, że mamy alergię na warzywa, bo objawy są tak delikatne, że nie zwracamy na nie uwagi. Jest to rodzaj alergii bardzo niedoszacowany. Skąd to się bierze?
Alergia pokarmowa na warzywa wynika z tego, że warzywa zawierają proteiny, które są podobne do pyłków powodujących alergie. Z tego prostego powodu nasz system odporności może pomylić pyłki z tymi proteinami i spowodować u nas alergię. Według lekarzy jest to tak zwana reakcje krzyżowa. „Twój system odpornościowy widzi coś, co wygląda bardzo podobnie do czegoś i natychmiast reaguje”- wyjaśnia lekarz. Alergia pokarmowa, oznaczająca niewłaściwą reakcję na pokarmy jakie jemy jest przez wielu lekarzy uznawana za chorobę naszych czasów.
Objawy alergii
Warto wiedzieć, że warzywa jak i owoce wywołują objawy alergii natychmiast. Zazwyczaj wystarczy kilkanaście minut i już będziemy widzieli objawy uczulenia na skórze. Alergia najczęściej daje objawy na śluzówkach narządów. Można wyczytać w literaturze, że osoby mające alergie mówiły o odczuwaniu na języku pieczenia i swędzenia bezpośrednio po zjedzeniu. Znanym objawem, którego motyw często jest wykorzystywany w kinie to opuchlizna ust. Każdy chyba kojarzy sceny z duszącymi się ludźmi z ustami znacznie powiększonymi. U osób szczególnie wrażliwych lub po zjedzeniu nadmiernej ilości uczulających warzyw czy może wystąpić reakcja rozległa w skąłd której wchodzi bardzo wiele różnych oznak.
Trudne diagnozowanie alergii
Wiele osób nie do końca wierzy jeżeli ktoś mówi o tym, ze ma alergię na warzywa. Trudno uwierzyć, że ktoś ma uczulenie na banana. Podejrzewam, że każdy słyszał pytania w stylu Jak można być uczulonym na banana?”. Zazwyczaj takie reakcje ludzi wynikają z faktu, że alergia n warzywa nie jest zbyt częsta. Zdarza się ona o wiele rzadziej niż w przypadku alergii na pyłki czy też na przykład na mleko. Lekarze uważają, że alergia na warzywa staje się mocniejsza wiosną, kiedy jest okres wzmożonego pylenia.
Warzywa, które najczęściej powodują alergię
Jak w każdej grupie, tak i tutaj są warzywa, które powodują mocniej alergię i miej. Do wywołujących alergię najczęściej zaliczymy seler, pietruszkę oraz marchew. Osobnym tematem są owoce, tutaj najbardziej należy uważać na owoce egzotyczne.
Jaka dieta na alergię na warzywa?
Dobre efekty przynosi obróbka jak obieranie czy też gotowanie warzyw. Warto próbować jak nasz organizm zareaguje na przetworzone warzywa. Może się okazać, że wówczas nie dojdzie do reakcji alergicznej i będzie to nasze małe zwycięstwo z alergią.
Konkretne alergie na warzywa
U dorosłych popularną alergią jest alergia na seler. W tym wypadku obróbka nic nie daje. Seler jest warzywem, które wywołuje alergię w każdej postaci. Przeważnie jako objawy widzimy ziany skórne na twarzy, czasem może dojść również do wstrząsu anafilaktycznego.
Alergia na marchewkę
W przeciwieństwie do selera marchewka po ugotowaniu nie powinna powodować alergii. Jest ona bezpieczniejsza od selera i udowodniono, że w wysokiej temperaturze alergeny giną, więc osoby z alergią mogą swobodnie ją jeść.
Alergia na pomidory
Podobnie jak w przypadku marchewek, w zdecydowanej większości osoby mające alergię na świeże pomidory, bez problemu mogą je spożywać po przetworzeniu jako ketchup czy sos do pizzy.
Alergia na ziemniaki
Ze względu na to, że warzywo to w naszym kraju jest bardzo popularne, to bardzo duża grupa ludzi cierpi na alergię na ziemniaki. Przeważnie alergia jest widoczna po kontakcie z surowymi ziemniakami. Jak w wypadku innych alergii występują zmiany skórne i pokrzywka. W przypadku ziemniaków jak i w przypadku marchewki alergeny giną w wysokiej temperaturze.
Jak widać, alergie mogą być powodowane prze różne warzywa, ale również w części przypadków możemy sobie z nimi poradzić. Część warzywa jak na przykład czosnek, cebula czy szczypior może powodować alergie dopiero w sytuacji gdy zajdzie reakcja krzyżowa z innymi warzywami. Warto wiedzieć jakich połączeń powinniśmy unikać.