Matcha

Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów, stanowiących codzienny wybór wielu Polaków. Wyróżnia ją olbrzymie zróżnicowanie dostępnych typów i rodzajów. Oprócz standardowych produktów, które można znaleźć niemal w każdym markecie, pojawiają się herbaty z rozmaitych zakątków świata, w tym też z Japonii.

Japońska zielona herbata to napój, po który sięga coraz szersze grono konsumentów. Wyróżniają ją nie tylko walory smakowe, ale też szereg właściwości prozdrowotnych.

Co warto wiedzieć na tematy matchy? Dlaczego warto wprowadzić ją do swojej codziennej diety?

Czym jest matcha?

Słowo „matcha” w języku japońskim oznacza „herbatę w proszku”. To też jest podstawowy wyznacznik tego produktu, który w olbrzymim tempie podbija polski rynek. Można ją choćby znaleźć na stronie SklepAgnex.

Matcha to intensywnie zielony proszek herbaciany, z którego przyrządza się pyszne, niezmiernie zdrowe napary. Za właściwości produktu w dużej mierze odpowiada sposób uprawy. Przynajmniej 2 tygodnie przed zbiorami krzewy osłania się przed słońcem. Prowadzi to do spowolnienia wzrostu rośliny, której liście tracą intensywny, zielony kolor.

W jakim celu przeprowadza się takie zabiegi? Osłonięcie przed słońcem pozwala wytworzyć większą ilość aminokwasów, wpływających na słodycz i aromat herbaty. Zyskuje ona naprawdę niepowtarzalny smak.

Dlaczego warto pić matchę?

Jakie składniki można znaleźć w matchy? Przede wszystkim jest cennym źródłem antyoksydantów, które są znane z wyłapywania rodników, czyli jednego z głównych procesów przedwczesnego starzenia organizmu. Dodatkowo przeciwutleniacze pomagają zapobiegać wielu poważnym schorzeniom, w tym nadciśnieniu, chorobom serca, cukrzycy lub nawet nowotworom.

Podobnie jak inne gatunki herbaty, matcha zawiera sporo kofeiny. Jedna porcja tego napoju ma jej tyle, co filiżanka kawy. Oprócz tego w składzie herbaty znajduje się wiele cennych składników, sprawiających, że staje się ona niezmiernie zdrowym zamiennikiem klasycznej kawy.

Warto jednak pamiętać o tym, że dzięki wydłużeniu czasu zaparzania matchy zyskuje ona właściwości uspokajające i relaksujące. Można ją zatem bezpiecznie spożywać o niemal każdej porze dnia.

Niektórzy badacze zwracają uwagę na to, że zielona herbata matcha ma właściwości odchudzające. Znajdują się w niej bowiem związki chemiczne wspierające metabolizm, co przekłada się na szybsze gubienie zbędnych kilogramów.

Herbata matcha – zdrowie i pyszny smak na co dzień

Matcha to w naszym kraju nowy typ herbaty, zyskujący sporą popularność wśród polskich konsumentów. Doceniają oni jej wyjątkowe walory smakowe i uniwersalność. Zielony proszek może być bowiem wykorzystywany nie tylko do przyrządzania aromatycznych naparów, ale też jako dodatek do rozmaitych potraw. Coraz częściej można na przykład spotkać lody o smaku matchy, w charakterystycznym, zielonym kolorze.

Nie powinno się zapominać o cennych właściwościach leczniczych, dzięki którym matcha staje się niezmiernie wartościowym, zdrowym napojem, zalecanym przez lekarzy i dietetyków na całym świecie. Warto zatem włączyć ją do swojego codziennego jadłospisu, by cieszyć się pysznym smakiem naparu oraz lepszą kondycją zdrowotną.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here