18
luty 2014

Dieta owocowo-warzywna redukuje zdarzenia sercowo-naczyniowe

Wpływ diety na rozwój chorób cywilizacyjnych jest bezsprzeczny, ale wciąż brak twardych danych potwierdzających obserwacje kliniczne. Pierwszym długoletnim badaniem o dobrej konstrukcji metodologicznej jest badanie EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), w którym przebadano i obserwowano przez nieco ponad 8 lat 313 074 mężczyzn i kobiet, z ośmiu kohort populacyjnych w Europie. Badanie to bazowało na bardzo dokładnym kwestionariuszu żywieniowym, na podstawie którego można było powiązać dietę ze zdarzeniami układu sercowo-naczyniowego czy też zachorowaniami na nowotwory.

Wyniki badania EPIC wskazują, że dopiero spożycie 8 porcji warzyw i owoców (1 porcja odpowiada 80g warzyw i owoców łącznie) dziennie w porównaniu z ilością mniejszą niż 3 porcje, zmniejszało ryzyko zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych o 22%. Okazuje się, że taki spadek ryzyka jest porównywalny z redukcją ryzyka uzyskaną przez klasyczne leczenie farmakologiczne. Co zatem mają począć osoby, które nie są aż takimi zwolennikami diety warzywno-owocowej. Okazuje się bowiem, iż nie jest możliwe wyizolowanie wszystkich tych korzystnych składników diety owocowo-warzywnej i sporządzenie z nich odpowiedniej tabletki (autorzy przypominają, że badania z suplementacją witamin antyoksydacyjnych zakończyły się fiaskiem) . Korzystny wpływ bowiem dla naszego układu krążenia mają nie tylko poszczególne składniki diety owocowo-warzywnej, ale również sposób żywienia.

Aby wpływać korzystnie na nasz układ sercowo-naczyniowy winniśmy codziennie spożywać co najmniej 640 g warzyw i owoców.
W badaniu EPIC taki sposób żywienia prezentowało zaledwie 18% badanej populacji.

Opracowano przez lek. med. Anita Bania na podstawie: M. Marmot. Fruit and vegetable intake reduces risk of fatal coronary heart disease, Eur Heart J published online