26
marzec 2014

Spożycie owoców a ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2

Owoce bogate w błonnik, antyoksydanty i różne inne korzystne związki fitochemiczne mają dodatkowo doskonałe walory smakowe. Spożywanie ich jest zalecane jako metoda prewencji wielu chorób, w tym cukrzycy typu 2. Ale, czy wszystkie owoce są jednakowo korzystne w prewencji cukrzycy typu 2?

Na łamach British Medical Journal ukazała się analiza trzech dużych prospektywnych badań kohortowych oceniających wpływ spożycia owoców na rozwój cukrzycy typu 2. Przeanalizowano wyniki z ankiet z Nurses’ Health Study (1984-2008), Nurses’ Health Study II (1991-2009) i Health Professionals Follow-up Study (1986-2008).

W czasie 3 464 641 osobo-lat obserwacji, u 12 198 uczestników rozpoznano cukrzycę typu 2. Po skorygowaniu tych danych względem czynników wpływających na rozwój cukrzycy (np. o styl życia, nawyki żywieniowe) wskaźnik ryzyka (HR) pojawienia się cukrzycy typu 2 dla każdych spożywanych 3 porcji owoców w tygodniu wyniósł 0.98 (95% przedział ufności [CI] 0.96 - 0.99). 

Ocena poszczególnych rodzajów owoców wykazała, że konsumpcja niektórych z nich w istotny sposób zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2Były to:

Dla bananów, śliwek, brzoskwiń, moreli czy grejpfrutów zależność ta nie była tak widoczna.

Natomiast regularne spożywanie soków owocowych wiązało się ze wzrostem ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2, HR 1.08 (CI 1.0 - 1.11), podobnie jak spożywanie melonów kantalupa - HR 1.10 (1.02 - 1.18).

Zatem należy zachęcać do zwiększenia spożycia owoców, szczególnie zaś jagód, winogron oraz jabłek, gdyż ich spożycie zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2.

Opracowano przez lek. med. Anita Bania na podstawie: Isao Muraki i wsp . Fruit consumption and risk of type 2 diabetes: results from three prospective longitudinal cohort studies ,BMJ 2013;347:5001